בנקודות קושי או משבר – אישי, משפחתי או מקצועי, בצמתי החלטה או על סף שינוי,
בהתמודדות עם כאב או מחלה, או פשוט כשעולה בך רצון להעמיק, להתבונן ולשנות את חייך –
זה הזמן לתהליך התמקדות אישי.

אנחנו מגיבים כל העת למה שקורה לנו בחיים, בחוץ, במערכות היחסים שלנו: בזוגיות, בהורות, מול ההורים והאחים שלנו, ביחסי עבודה או חברות. הגוף שלנו חווה את ההתמודדות עם העולם; התחושות והרגשות שלנו מהדהדים את הקשיים שמציבה לנו הדרך, את הבחירות, השאלות, השינויים והמעברים.

כשהבחוץ מאתגר ומגיע כאב, אפשר לפנות פנימה. למצוא מי שיעזור לך להתחבר לעצמך, לברר את מקומך בעולם ובבית, למצוא כלים ומשאבים להמשך הדרך.

מה זה התמקדות?

ההתמקדות – Focusing – היא גישה לחיים, פילוסופיה ופרקטיקה, עבודת גוף נפש פשוטה ועוצמתית שמשלבת הקשבה לגוף, קבלה רדיקלית ונוכחות רחבה של אדם אחר לצידנו, והיא מאפשרת שינוי והתפתחות כתהליכים טבעיים, עמוקים, פנימיים. 
הגוף שלנו יודע למה אנחנו זקוקים, מה יאפשר לכוח החיים שבנו לנוע קדימה, והוא כמה לחלוק איתנו את הידע הזה. הוא מביע את הכמיהה הזו באמצעות כאבים – פיסיים, רגשיים או כאבי תקיעות במערכות היחסים שלנו; הוא מאותת לנו ומבקש שנקשיב. ההתמקדות מציעה לנו הוויה ושפה מיוחדת אשר מאפשרות לנו לכונן עם גופנו מערכת יחסים של אמון, וככל שזו מעמיקה, כך מעמיקות התמורות המתחוללות בחיינו.
 
את ההתמקדות פיתח פרופ' יוג'ין ג'נדלין, פילוסוף ופסיכולוג קליני אמריקני, אשר מצא בשנות השישים של המאה ה-20 כי הדרך לפריצת דרך בתחום הטיפול הרגשי עוברת דרך הקשבה פנימה. הפילוסופיה של ג'נדלין, כמו גם גישתו הטיפולית, מציבה במרכז את האינטראקציה בין שניים ואת האפשרות שלנו כבני אנוש להקשיב לעצמנו וזה לזה, כאמצעי לשינוי מהותי. 
תלמידתו של ג'נדלין, אן וייזר קורנל, לקחה את ההתמקדות לכיוון מובחן של מערכות יחסים פנימיות, וכבלשנית, פיתחה שפה יחודית שמנגישה ומאפשרת את ההתמקדות. דגשים אלה, של חשיבותה של האינטראקציה בחיינו ושל איכויות ההתמקדות באינטראקציה, היוו אבני דרך בפיתוח גישת התמקדות בבית, ולניסוח הגדרה חדשה של התשובה לשאלה שבכותרת: מה זה התמקדות.

מה קורה בתהליך בליווי אישי בגישת התמקדות בבית?

בתהליך אישי בגישת התמקדות בבית נתחיל עם הכאב או הספק שמתעורר, עם הדברים שמבקשים מקום והכרה, ובעזרת שימוש ייחודי ומדוייק במילים (ולפעמים באמצעים נוספים), לאט לאט, נתיידד עם מה שבפנים, שמבקש את תשומת הלב: תחושות הגוף, מעמקי הרגש, נבכי החוויות.
תהליך בליווי אישי בגישת התמקדות בבית מאפשר, בראש ובראשונה, להרגיש ביחד, לא-לבד. להרגיש שיש מי שמקשיב, מי שרואה, מי שתתן לך יד בתהליך הגילוי של הכלים להתמודדויות הבאות, מתוך משאביך שלך.
לאורך התהליך האישי, הכלים יהפכו זמינים ונגישים עבורך, השפה תהפוך מוכרת, ההתמקדות תהפוך לחלק ממך. החיבור פנימה, השינוי במערכת היחסים עם חלקים בך שעד כה הרגישו כמו תקיעות או הפרעה או כשלון, יאפשרו קבלה ובהירות בנוגע לדרכים ולצעדים הנכונים בעבורך.
זהו מסע פנימה, שככל שנעמיק בו יאפשר גם לצאת החוצה, אל מערכות היחסים שלנו, אל העולם; זהו תהליך שבו נצא לדרך ממקום אחר, נצעד בה ונחקור את פיתוליה ביחד, ננוע קדימה, ונביא את השינוי בחוץ – מבפנים.

שאלות ותשובות על תהליך אישי בהתמקדות

על אילו נושאים אפשר לעבוד בתהליך אישי בגישת התמקדות בבית?
על כל נושא, ולרוב התהליך נוגע בשילוב הקיים בנו, של נושאים שונים: סימפטומים פיסיים, אתגרים רגשיים, קשיים במערכות יחסים. כל סוג של תקיעות, קושי, התלבטות או חיפוש, החל מזוגיות או הורות ועד יעוד וקריירה, מבקש הקשבה התמקדותית. התמקדות בבית תופסת את הגוף, הנפש והסביבה כמערכת שבין חלקיה יש יחסי גומלין. הם משפיעים זה על זה, מושפעים זה מזה, מהווים את השלם.
 
האם התמקדות כעבודת גוף-נפש כרוכה במגע, בחשיפה פיסית של הגוף?
התמקדות עובדת באמצעות מילים, הקשר שלנו עם הגוף מתכונן בעזרת הכלי שזמין לנו מאוד כבני אדם – השפה. כך, העבודה בהתמקדות נעשית ללא מגע ובלבוש מלא.
עם זאת, ההתמקדות היא גמישה ואינסופית, היא בראש ובראשונה גישה (לחיים) ולא שיטת טיפול, והיא מתממשקת באופן מופלא לשיטות וכלים טיפולים שונים. כך, בין מלוות התהליכים בגישת התמקדות בבית יש המשלבות שיטות שכוללות מגע – עיסוי, שיאצו, רפלקסולוגיה, ויש מי שהשילוב הזה מתאים להם במיוחד.
 
מה אם אני לא מחוברת לגוף שלי? האם התמקדות תתאים לי?
לרוב, כשמישהו מגדיר עצמו "לא מחובר לגוף", הכוונה היא לנתק, או קושי להתחבר ולהקשיב לתחושות גופניות. בתפיסה המערכתית של התמקדות בבית, הגוף הוא מושג רחב, הוא כולל רגשות, מחשבות, זכרונות, סיפורים, יצירה, יחסים, סביבה. בהתמקדות, אנחנו מקשיבים לכל אלה, לכל מה שמגיע, מאפשרים לו להגיע כפי שהוא. החוויה הזו, שבה מישהו מסכים שאהיה בדיוק כמו שאני, שאין דרך אחת נכונה ואחרת שגויה, היא חוויה מרפאה בעבורנו, בעבור הגוף שלנו, הטבת הקשר שלנו איתו, ועם אחרים.
 
האם צריך לעצום עיניים?

לא צריך כלום. בעבור רוב האנשים, עצימת העיניים מאפשרת לשים לב פנימה ביתר קלות, אבל כאמור, לכל אדם הנתיב היחודי שלו פנימה, והוא מוזמן לצעוד בו.

האם התמקדות זה כמו מיינדפולנס או מדיטציה?
התמקדות היא חלק מעולם המיינדפולנס, אבל היא בעלת מאפיינים המייחדים ומבדילים אותה; בראש ובראשונה, ההתמקדות מזמינה למערכת יחסים פעילה, מורגשת וקרובה עם מה שבתוכנו, ועם מי שלצידנו. אפשר לקרוא כאן מאמר אורח שמסביר עוד על ההבדלים, ולמי שמכיר מיינדפולנס או מדיטציה – מומלץ לנסות התמקדות ולחוש בהבדלים.
 
כמה זמן נמשך תהליך ובאיזו תדירות מתקיימים המפגשים?
אלה הן שאלות טובות מאוד, שקשורות ישירות אליך ולתהליך שלך, ויתבררו במהלכו. גם כאן – כל אחת ומה שמתאים ומתאפשר לה. 
מבלי לגרוע מכך, אני ממליצה לקבוע זמן יום ושעה קבועים למפגשים, אם אפשר. כך הגוף מתארגן לקראת הזמן הזה בשבוע שבו מקשיבים לו בצורה המיוחדת הזו, ונערך לקבלת המשאב הזה לשימושו. בנוסף, כדאי לתת לתהליך די זמן כדי לאפשר אמון במערכות היחסים: בין גופך לבינך, בינך לבין מי שמלווה את התהליך.
 
 

מסקרן? בואו נדבר

אפשר להשאיר כאן פרטים ונחזור אליך

תהליכים אישיים
approved
דילוג לתוכן