נעים מאוד,

להגיע הביתה
צילומים: איילת לנדאו

נעים מאד,

אני ענת גל און – אשה, אמא, בת, חברה. מנחה בכירה (קואורדינטור) להתמקדות למבוגרים, ילדים ונוער ומנחה לקונסטלציה משפחתית ומערכתית.

אני מקשיבה, מתבוננת, חשה, חושבת, אוהבת, כותבת. חולמת, יוזמת ומפתחת את גישת התמקדות בבית, ובמסגרת זו מלווה א.נשים, זוגות מכל סוג, משפחות וקבוצות במסע המופלא פנימה והחוצה, ומטפחת את הבית של התמקדות בבית – כל מי שבחרו, העמיקו וממשיכים להביא את גישת התמקדות בבית אל העולם.

כשאני מביטה אחורה אני יכולה לראות מה היה שם, מגיל צעיר מאוד:

המילים – באמצעותן דיברתי וכתבתי, בין השאר כמשפטנית ועורכת דין, כעיתונאית כותבת ועורכת, כאדם יוצר;

יחסים – כבת יחידה במשפחה קטנה מאוד, הרגשתי את הצורך להקיף את עצמי באנשים, בעיקר במערכות יחסים קרובות ואינטימיות: חברות וחברים, זוגיות, המשפחה שהקמתי.

והגוף  – שאותת, או צעק, או כאב, והרגש, שלעתים קרובות סער, אבל שניהם נותרו, לפחות במידת מה, בלתי נגישים.

שלושתם היו שם, אבל הקשר ביניהם לא היה ברור, וכאבי הגוף והנפש ומערכות היחסים נשארו תקועים; המילים לא הצליחו להבין, לתרגם, בוודאי לא להקל.

במהלך השנים חקרתי וניסיתי שיטות נפש וגוף רבות, שהניבו תוצאות נפלאות: מישהו – מטפל – אבחן, ונתן תרופה, או טיפול, או לחיצה, או צמחים, או תקשור, וזה עזר, אבל אני לא הבנתי כלום. נשארתי תלויה במטפל, וכשהוא לא היה שם, נשארתי לבד.

ואז התוודעתי להתמקדות, והרגשתי איך סוף סוף הכל מתחבר, איך מתאפשרת לי גישה פנימה והחוצה. הרגשתי שהגעתי הביתה.

ההתמקדות שינתה ומשנה את חיי; היא מיטיבה את בריאותי הפיסית, מקלה על התמודדויות רגשיות, מבהירה ומעלה תובנות, מגדלת בקרבי סבלנות והקשבה, מאפשרת דיוק וקבלת החלטות, מלמדת אותי להיות עם אחרים, משדרגת ומעצימה את מערכות היחסים בחיי.

מה זה התמקדות?

להגיע הביתה

ההתמקדות היא גישה לחיים, היא פילוסופיה והיא טכניקה, שיטת עבודה פשוטה ועוצמתית שמשלבת את הכלים הללו, שעומדים לרשות כולנו כבני אנוש: הגוף היודע, המילים, בהן אנו מורגלים כל כך להשתמש, והאדם האחר. ההתמקדות מביאה שינוי והתפתחות, הקלה וריפוי למכאובי הגוף והנפש, ומאפשרת התמודדות עם מועקות, לחצים והצפות רגשיות, אתגרים ביחסים בינאישיים והחלטות יומיומיות או הרות גורל. 

ההתמקדות – Focusing – היא בראש ובראשונה הקשבה. הקשבה המאפשרת מסע מופלא פנימה, אל תוך הגוף, בעזרת המילים. הקשבה שמועצמת ומעמיקה בנוכחות האחר, במערכת היחסים איתו.

כי אכן, הגוף שלנו החכם – יודע. הוא יודע (לפנינו) מתי הגזמנו בעומס שנטלנו על עצמנו, ואז מגיע מכאוב או חולי; מתי נפגענו, ואז משהו מתכווץ בפנים, והדמעות עולות. הוא יודע שהכעס עולה לנו לראש בגל של בעירה, והפחד מקפיא ומצמרר. הוא יודע מתי שכחנו לטפל בעצמנו – לאכול, לישון, לצחוק… הוא יודע, והוא גם יודע מהי הדרך הנכונה בעבורנו.

הגוף וגם הנפש שלנו, הרגשות שלנו, הם כמו ילד קטן. כשמשהו מציק לו, כשהוא מבקש את תשומת ליבנו הוא מביע: בוכה, צועק, כואב. וכמו עם ילד קטן, אם נתעלם, ננסה להשתיק או נגיד "לא קרה כלום", סביר להניח שהבכי רק יגבר, והכאב רק יתעצם, ויתווספו אליו תסכול וחוסר אונים וכעס. 

ההתמקדות מזמינה אותנו להיות בקשר עם הגוף, לכונן איתו מערכת יחסים של אמון. להזמין אותו לספר – בדרכו, בקצב שלו – את מה שהוא יודע, למה הוא זקוק, למה אנחנו זקוקים; מה פירוש הבטן המתהפכת, מה זה הגוש הזה בגרון. מה עושים עם הכאב הזה בלב. ההתמקדות מאפשרת לנו להקשיב לפחד, לקנאה, לבלבול, לביקורת ולשנאה העצמית, להקשיב ולקבל, עד שזה ירגיש יותר טוב.

את ההתמקדות פיתח פרופ' יוג'ין ג'נדלין, פילוסוף ופסיכולוג קליני אמריקני, אשר מצא בשנות השישים של המאה ה-20 כי הדרך לפריצת דרך בתחום הטיפול הרגשי עוברת דרך הקשבה פנימה. הפילוסופיה של ג'נדלין, כמו גם גישתו הטיפולית, מציבה במרכז את האינטראקציה בין שניים ואת האפשרות שלנו כבני אנוש להקשיב לעצמנו וזה לזה, כאמצעי לשינוי מהותי.
תלמידתו של ג'נדלין, אן וייזר קורנל, לקחה את ההתמקדות לכיוון מובחן של מערכות יחסים פנימיות, וכבלשנית, פיתחה שפה יחודית שמנגישה ומאפשרת את ההתמקדות. דגשים אלה, של חשיבותה של האינטראקציה בחיינו ושל איכויות ההתמקדות באינטראקציה, היו לי אבני דרך בפיתוח גישת התמקדות בבית, ולניסוח הגדרה חדשה של השאלה שבכותרת: מה זה התמקדות.

ההתמקדות, גישה גמישה ורחבה מטבעה, הוסיפה ומוסיפה להתפתח לכיוונים מגוונים, כמעט כמניין האנשים שעוסקים בה וחיים אותה: התמקדות עם ילדים, התמקדות וטראומה, התמקדות ברעיונות חדשים, ביזמות וביצירה, התמקדות עם תנועה, התמקדות ומגע, התמקדות וחלומות, התמקדות בטבע ועוד.

ההתמקדות מזמינה אותנו להיות בקשר עם הגוף, לכונן איתו מערכת יחסים של אמון. להזמין אותו לספר – בדרכו, בקצב שלו – את מה שהוא יודע, למה הוא זקוק, למה אנחנו זקוקים

איך משתלבים כאן היחסים?

כולנו נוצרנו מיחסים, וכולנו חלק ממערכות יחסים (גם אם הן טומנות בחובן ניתוק או כאב), לפחות עם הורינו. אבל יותר מזה: יחסים, נוכחות אדם אחר בחיינו, לצידנו, הם צורך אמיתי, בסיסי וראשוני שלנו כבני אדם (וגם כבעלי חיים).

הרעיון להחיל את ההקשבה ההתמקדותית על מערכות יחסים קרובות הנץ כשהתחלתי את תהליך ההסמכה שלי בליווי התמקדות עם ילדים ונוער – ענף יחודי ונפלא של ההתמקדות. החיבור בין התמקדות לילדים הוא טבעי ומתבקש, אבל התמקדות עם ילדים שונה מהתמקדות עם מבוגרים: אי אפשר להזמין ילד לעצום עיניים ולשבת בשקט דקות ארוכות, כשתשומת ליבו מופנית פנימה. התמקדות עם ילדים נעשית בתוך האינטראקציה בין הילד לבין מי שמלווה אותו, תוך כדי משחק, שיחה, ציור, ריקוד – תוך כדי החיים עצמם.

ילדי היו קטנים אז, ובתוכי קינן חשש, ורצון גדול להיות אמא אחרת, להביא הביתה יחסים מסוג אחר, שונים מאלה שחוויתי בבית בו גדלתי. רציתי לצעוק פחות, להקשיב יותר, לתת לילדי תחושה שהם אהובים ונפלאים, למצוא דרכים להתמודד עם האתגרים שהציבה לי ההורות, בשילוב המזג הסוער שלי… לאט לאט גיליתי שזה אכן אפשרי, שזה קורה.

הבנתי שעוד יותר משאני רוצה ללוות ילדים בהתמקדות, אני רוצה לאפשר לעוד הורים כואבים כמוני, לחוות הורות מסוג אחר: הורות שיש בה את איכויות ההתמקדות, שמאפשרת להם להקשיב לעצמם, ולהקשיב לילדים, הורות מקרבת ומצמיחה. וכך נוצרה סדנת התמקדות להורים, שהצליחה לתת להורים גישה לגישה, לעצמם ולהורות שלהם.

כעבור כשנתיים וכעשר סדנאות, בשנת 2014, נוצר קורס הבסיס בגישת התמקדות בבית, אשר משלב את הלימודים הבסיסיים של גישת ההתמקדות עם התפיסה המערכתית ועם הפרקטיקה ביחסים. השלב הבא היה העמקה נוספת, הכוללת גם את האופן בו התמקדות בבית באה לידי ביטוי בליווי תהליכים, במערכת היחסים הנוצרת בקליניקה – קורס העמקה והסמכה.

להגיע הביתה

הבנתי שעוד יותר משאני רוצה ללוות ילדים בהתמקדות, אני רוצה לאפשר לעוד הורים כואבים כמוני, לחוות הורות מסוג אחר: הורות שיש בה את איכויות ההתמקדות, שמאפשרת להם להקשיב לעצמם, ולהקשיב לילדים, הורות מקרבת ומצמיחה.

מערכות – אנחנו אף פעם לא לבד

השלב הבא בדרך שלי היה לימודי קונסטלציה מערכתית ומשפחתית, ואף הוראת קונסטלציה משפחתית במסגרת בית הספר לקונסטלציה משפחתית בישראל.

כשהתוודעתי אל הקונסטלציה המשפחתית, שיטה שפיתח בשלהי המאה ה-20 הפסיכותרפיסט הגרמני ברט הלינגר, הרגשתי שהיא מוכרת לי להפליא, דומה מאוד להתמקדות בתפיסה העומדת בבסיסה של קבלה רדיקלית, של מתן מקום לכל מה ולכל מי ששייך למערכת. שאני בעצם מיישמת אותה בקליניקה, בהתמקדות, מזה זמן רב.

נהוג לחשוב שקונסטלציה משפחתית עוסקת בהעברה בינדורית, בכאבים שלנו שמקורם בדורות קודמים. אבל קונסטלציה היא הרבה מעבר לכך, היא בראש ובראשונה תפיסה מערכתית, שלוקחת בחשבון שישנו מרחב משותף, שבתוכו חלקים שונים, שיש קשר ביניהם, שכולם מבקשים להרגיש שייכים, מקובלים, רצויים.

הגישה המערכתית משתלבת היטב בהתמקדות; שתיהן מציעות קבלה רדיקלית של כל מה שיש: של כל החלקים בתוכנו, גם אם הם נדמים מנוגדים או סותרים (וכמעט תמיד יש שם חלקים מנוגדים או סותרים), וכל מי ששייך למערכת שלנו – למשפחה, לסביבה. הקבלה הרדיקלית הלכה למעשה, כלפי כל מה שבתוכנו וכל מי שלצידנו, היא העומדת בבסיס גישת התמקדות בבית, ומאפשרת יחסים מיטיבים עם עצמנו ועם מי שמסביבנו, להרגיש בבית בעולם.

להגיע הביתה

הקונסטלציה המשפחתית לוקחת בחשבון שישנו מרחב משותף, שבתוכו חלקים שונים, שיש קשר ביניהם, שכולם מבקשים להרגיש שייכים, מקובלים, רצויים

מה היום? מה הלאה?

להגיע הביתה

כל זה – כמו האתר הזה – מתכנס לכדי כך: הקמתי בית להתמקדות בבית.

בית של א.נשים שדוברות את שפת התמקדות בבית, שתומכות זו בזו ומלוות תהליכים של אחרות ואחרים, שמעמיקות עוד ועוד בחקירה הזו של השילוב –  התמקדות, מערכות, יחסים.

התמקדות בבית מציעה מסלול לימודים, העמקה והדרכה שכולל את קורס הבסיס, קורס ההעמקה וכן מסלולים נוספים, שמאפשרים גם להעמיק את הגישה בפנים, בחיים, בבית, וגם להתמקצע כדי לקחת את זה הלאה, אל חייהם של עוד ועוד א.נשים, משפחות וקבוצות.

הצועדות במסלול, ממש כמוני, בוחרות את דרכן: ללוות א.נשים, ילדים ונוער בתהליכים אישיים שמאפשרים להניע שינוי במערכות היחסים הפנימיות וגם באלה שבחוץ; ללוות הורים, ואת המורכבות והאתגרים שמערכת היחסים עם הילדים מביאה לפתחם; ללוות זוגות – שותפים לחיים, הורים וילדיהם הבוגרים ואפילו שותפים עסקיים – ולאפשר להם ללמוד להקשיב ולדבר זה עם זה, ליצור מרחב משותף מאפשר. ויש המשלבות את גישת התמקדות בבית עם רפואה סינית, כתיבה ויצירה, מגע, עבודה אנרגטית, אמנות ועוד.

ואני? נהנית מכך ששוב אינני בת יחידה, ממשיכה וחוקרת את השילוב בין התמקדות, מערכות ויחסים, ומאפשרת לתלמידי-שותפי לדרך, האחים והאחיות שאיתי בבית, להעמיק עוד בגישת התמקדות בבית, אישית ומקצועית. אני סומכת עליהם, ונעזרת בהם כדי להעביר את זה הלאה. ביחד, אנחנו מרחיבים את המרחב המאפשר שמציעה התמקדות בבית לעולם.

בצד כל אלה יצרתי גם בית פיסי, מרחב יפהפה בתל אביב, נעים, מזמין, עם הרבה ירוק בחלונות, שבו אני מלמדת וגם מארחת אחרים, כמו שעושים בבית.

איך אפשר לפגוש אותי?

אפשר לפגוש אותי בבית הספר של התמקדות בבית, בכל אחד מהקורסים ומסלולי ההסמכה בגישת התמקדות בבית. בנוסף, אפשר להגיע אלי לתהליך אישי או זוגי בהתמקדות, למפגשי קונסטלציה משפחתית, וכן להדרכה מקצועית, אם אתם מלווי תהליכים בעצמכם.

להגיע הביתה

עוד משהו:

רוצים לשמוע אותי מקריינת פרק קצר מהספר הנפלא שמדבר התמקדות – "להעז, לצייר"? הנה כאן:

קישורים לקריאה נוספת:

האתר של המכון הבינלאומי להתמקדות בניו יורק

דף הפייסבוק של יוג'ין ג'נדלין 

האתר של אן וייזר קורנל

קבוצת הפייסבוק של קהילת ההתמקדות בישראל

קבוצת הפייסבוק של התמקדות בבית

האתר של ברט הלינגר, אבי הקונסטלציה המערכתית

קבוצת הפייסבוק של בית הספר לקונסטלציה משפחתית בישראל

דילוג לתוכן